Med tak til John og Else Larsen for deres besøg i bigården på Kaleko Mølle
François Huber (1750-1831) var en schweizisk naturforsker, der på trods af sin blindhed blev berømt for sine videnskabelige observationer af honningbier.
Dog var han ikke blind fra fødslen, men fik som 15-årig en alvorlig øjesygdom, der efterhånden kostede ham synet. Han blev i 1776 blev gift med Marie Aimée Lullin, der delte hans interesse for entomologi og naturhistorie.
Huber udførte mange videnskabelige eksperimenter assisteret af sin kone og sin kammertjener François Burnens, som hjalp ham med at observere bierne.
Til det formål anskaffede Huber en specielbygget bistade, bestående af sammenhængslede rammer, som man kunne bladre i, ligesom i en bog, og dermed følge med i alt, hvad der foregår i et honningbi-samfund.
I 1792 udgav han sine observationer under titlen “Nouvelles observations sur les abeilles, adressées à M. Charles Bonnet par François Huber”. Bogen kan i dag læses på Internet Archive: http://archive.org/stream/nouvellesobserva00hube
Allerede i 1806 blev hans bog oversat til engelsk og trykt i Edinburgh som “New observations on the natural history of bees” by Francis Huber. Den engelske udgave blev også digitaliseret og kan læses på http://www.gutenberg.org/files/26457/26457-h/26457-h.htm
Huber fortsatte sine eksperimenter med honningbier og i 1814 publicerede en ny, udvidede udgave af sin bog. Han bistod også planteforskeren Jean Senebier i hans arbejde med plantefysiologi.
Først næsten tredive år efter François Hubers død, blev hans observationer over honningbiens naturhistorie udgivet i Danmark, og han selv blev kendt som Franz Huber og regnet for en af grundlæggere af moderne bi-forskning.
Franz Huber (1860): ‘Nye Iagttagelser over Bierne med Anmærkninger af Georg Kleine – overs. paa Dansk under Medvirkning af Th. Thorson’, 528 s., 15 lit. tvl. |
Desværre findes der kun 2 eksemplarer af den danske, kommenterede udgave af Hubers bog på bibliotekerne i Danmark, og de udlånes ikke. Men måske kender du en ældre biavler, der forsat opbevarer denne gamle klenodie.